Boring i løsmasser – erfaringer og utstyr som gir suksess

Boring i løsmasser kan by på både utfordringer og spennende muligheter. Vi har snakket med den erfarne brønnboreren Birger Embrik Kaslegard, fra Hallingdal Brønn og Graveservice som har drevet med brønnboring siden 2006. Med omfattende erfaring innen grus- og løsmassebrønner deler han her noen erfaringer rundt boreprosessen.

Boring-i-skog-om-vinteren-hallingdal.png

Vanlige oppdrag og spesielle prosjekter

De siste årene har Hallingdal Brønn og Graveservice hatt mange oppdrag med løsmasser og observasjonsbrønner, ofte i samarbeid med konsulentselskaper som Asplan Viak, Cowi, Structor Geomiljø, Norconsult, med fler. «Vi utfører prøveboringer og tar grusprøver for å vurdere kornfordelingen. Ofte må vi også prøvepumpe en testbrønn for å kartlegge kapasiteten,» forklarer Kaslegard.

Noen oppdrag skiller seg ut, som boreprosjektene for Equinor på Mongstad. «Der er det strenge rutiner, så for å unngå skjæring og sveising bruker vi bruker gjengerør i slike prosjekter.

Utfordringer med boring i løsmasser

Løsmasser som fin sand, silt og leire kan gjøre boreprosessen krevende. Det er viktig at massene er vannførende og ikke inneholder for mye silt eller leire. Når vi setter inn filter, kan løsmassene trekkes ut, og dersom vannet blir for urent, blir brønnen lite egnet til bruk.

Utstyr og metoder for stabilisering av borehullet

For å sikre stabile borehull i løsmasser benytter Hallingdal Brønn og Graveservice blant annet Odex-systemet og ringkroner fra ABK-Qviller. De benytter også spesialtilpassede filter- og stigerørsløsninger:

«Vi bruker også plastfilter på 63 mm til observasjons- og miljøbrønner. Der hvor vannet er aggressivt eller det blir etablert brønner for saltvann, benytter vi syrefaste filtre», forklarer Birger Embrik.

Forskjellen mellom boring i løsmasser og fjell

En viktig forskjell mellom boring i fjell og løsmasser er stabiliteten i borehullet. «I fjell holder borehullet seg stabilt av seg selv, mens i løsmasser må vi stabilisere det med foringsrør og filter for å unngå sammenrasing og inntrengning av partikler», sier Kaslegard.

For å sikre god vannkvalitet tester man gjerne vannkapasiteten gjennom prøveboring og prøvepumping i opptil ett år. «For å unngå sandinntrenging er det viktig å bruke riktig filter» forklarer han.

Bærekraft og miljøhensyn ved boring

Miljøhensyn er avgjørende i moderne brønnboring. «Vi sørger alltid for at kompressoren er plassert slik at uhell ikke forurenser vannkilden,» sier Kaslegard. Bruken av miljøvennlige boroljer fra ABK-Qviller har også gjort arbeidet mer skånsomt for miljøet. «Den oljen vi bruker nå gjør at vi kan bore mer effektivt uten å skade utstyret eller miljøet», legger han til.

Brønnboring har stort sett blitt gjort på samme måte i mange år, men Kaslegard ser noen spennende utviklingstrekk. «Elektriske borerigger fungerer nok greit med tanke på bærekraft og kostnadseffektivitet. En borerigg bruker mye mindre strøm enn en luftkompressor, som fort blir en av de dyreste driftskostnadene. Så der er det rom for videreutvikling.», sier han.

En avgjørende ressurs for bærekraft i byggebransjen

Selv om boreaktiviteten er noe roligere om vinteren, ser Hallingdal Brønn og Graveservice frem til nye utfordringer og oppdrag mot våren. Med riktig utstyr og erfarne folk kan man sikre stabile og effektive brønner – en avgjørende ressurs for en mer bærekraftig byggebransje.

Loading image...

 

Hvorfor bore og installere filter i løsmasser?  

Boring i løsmasser er en viktig metode for å sikre tilgang til grunnvann, enten for vannforsyning, energiformål eller for å senke grunnvannsnivået i byggeprosjekter.

Slike brønner krever bruk av filter for å forhindre inntrengning av sand og partikler, noe som sikrer stabil vannkvalitet og god pumpekapasitet. Dette er særlig aktuelt hvor det er høy grunnvannstand og lang avstand til grunnfjell fordi lange drivinger med foringsrør ikke svarer seg hverken risiko- eller kostnadsmessig.

Ved pumping av grunnvann fra løsmasser benyttes ofte rustfrie filterløsninger som Stüwa rustfrie filtere og Rotek stigerør med filter, som gir lang levetid og høy driftssikkerhet. For energiutnyttelse, som ved termisk grunnvannsbruk, er stabile og effektive brønnsystemer avgjørende for optimal varme- eller kuldeutveksling.

Vil du vite mer om våre produkter? Klikk her!