Siste tilskudd i bunken er en løsning for vannbåren varme og varmt tappevann der det benyttes ett 3-rørs system uten varmtvannssirkulasjon. Dette reduserer energitapet fra varmtvannssirkulasjon vesentlig. At løsningen også fjerner behovet for sentral legionellabehandling og tar bort effekttoppene ved varmtvannsforbruk, gir en god løsning for både eier, drifter og forbruker.
I løsningen er NIBE Micro Booster sentral. Dette er en varmtvannsbereder med en innebygget væske/vann varmepumpe.
Varmekilden til varmepumpen er returen fra det vannbårne varmesystemet. Varmt tappevann opp til 65 °C lages lokalt med varmepumpen. NIBE Micro Booster kan arbeide med kildetemperatur mellom 55 og 5 °C.
Sentralt kan varmekilden til bygget være varmepumpe eller fjernvarme, som leverer lavtemperatur til byggets varmesystem. Med utekompensert varmestyring vil energitap fra distribusjon reduseres til et minimum.
Lokal plassering
Det er mye å tjene på å bytte ut det sentrale varmtvannsystemet med NIBE Micro Booster som kan plasseres lokalt. Ifølge Arnesen tilsvarer energitapet i tradisjonell løsning med varmtvannssirkulasjon om lag 50-70 prosent av tappevannsforbruket.
Ikke bare er dette et energitap, men også energi på avveie som kan bidra til temperaturøkning i bygget, som i store deler av året er uønsket.
– Om bygget er tilknyttet fjernvarme, vil også effektbehovet i en varmtvannsløsning med momentan oppvarming av varmt tappevann, nesten forsvinne, forklarer Arnesen.
Les mer om NIBE Micro Booster.
Bredde- og dybdekompetanse
ABK-Qviller er Norges største importør og kompetansesenter for varmepumper og aircondition. Vi har en egen prosjektavdeling som hjelper deg til å velge rett løsning og rett produkt.
– Det er mye å velge blant og lett å gå seg vill. Hos oss får kundene tips og råd, underlag og dokumentasjon på de ulike produktene og løsningene. Det er viktig å se behovene under ett, og ikke velge løsning før helheten er på plass, sier Arnesen.
En separat avdeling for entreprenørsupport finnes også i ABK-Qviller.
– Erfarne fagfolk kan bidra med oppstart av utstyret ut fra de komponentene som er koblet til og den styringsfilosofien som er valgt, avslutter Arnesen.